Kitap çıkarmak istiyorum, kitap bastırmak istiyorum, kitap yayınlatmak istiyorum. Bir kitap kaleme almış herkesin, eserine son noktayı koyduktan sonra söylediği cümlelerin başında bu cümleler gelmektedir. Peki kitap çıkarmak kolay mı? Kitap çıkarmak için neler yapmak gerekir. Loti Kitap ekibi olarak kitap çıkarmak istiyorum diyen yazarlara faydalı olacak bazı pratik bilgileri derledik.

Kitap çıkarmak istiyorum

Kitap çıkarmak istiyorum diyen herkesin karşılaştığı bazı zorluklar bulunmaktadır. Bunlar kitap yayınlatmak için yayınevi bulmaktan başlayıp, kitabın kaç adet basılacağına ve hatta nerelerde satılacağına kadar geniş başlıklarda toplanabilir. Çünkü bir kitabın basılması, kitabın yayınlanması anlamına gelmemektedir. Bu nedenle öncelikle kitap çıkarmak nedir, bunun manasını tam olarak anlamakta fayda vardır.

Kitap çıkarmak, yazılı bir eserin kitap formuna dönüşerek basılması, yayınlanması ve dağıtılması aşamalarının hepsini kapsayan bir süreçtir. Nihai olarak okura ulaşmak, başka bir deyişle eserinizin okurlar tarafından ulaşılabilir olması ve alınıp okunabilse ile bunun sürekliliğidir. Konuyu biraz açacak olursak, aşağıdaki basamaklar kitap çıkarmanın aşamalarını daha iyi anlamamızı sağlar.

Kitap çıkarmak istiyorum

Kitap çıkarma aşamaları

Kitap basım aşaması: Bu aşamada bir Word ya da başka bir dosyada kaleme aldığınızın eserin basım aşamaları bulunmaktadır. Hızlı bir özetle, öncelikle editöryal çalışmalar, ardından mizanpaj ve kapak tasarım çalışmaları yapılarak baskı dosyaları hazırlanır. Daha sonra ise hazırlanan baskı dosyaları matbaalara gönderilir ve kitabın fiziken basımı sağlanır.

Kitabın yayınlama aşaması: Bu aşama, esasında kitabın basım aşamasıyla iç içe geçmiş bir aşamadır. Bir kitabın sadece fiziki olarak basılması, kitabın yayınlandığı anlamına asla gelmemektedir. Çünkü kitabın resmi olarak geçerlilik kazanması için bazı resmi prosedürlerden geçmesi lazımdır. Bunlar temel olarak, eserin Kültür Bakanlığı’nca kayıt altında alınması, ISBN numarası atanması, YAY-FED ya da kültür müdürlüklerinden tescil edilerek bandrol alınması ve kitabın çıkmasının ardından Derleme Müdürlüğü, kütüphaneler ve yasal mevzuatın zorunlu kıldığı benzeri yerlere eser kopyalarının gönderilmesi gibi prosedürlerdir.

Kitabın dağıtım aşaması: Bir kitabın basılması ve resmi süreçlerinin tamamlanmasının ardından esas konu kitabın dağıtımının yapılmasıdır. Kitabın dağıtımının yapılması demek, kitap satan satış noktaları, kitapçılar, kitap mağazaları ile internet sitelerinde kitabın satışa açılması demektedir. Böylelikle nihai okur, kitabı rahatlıkla ulaşabilecek ve satın aldıktan sonra kitabı okuyabilecektir.

Görüldüğü üzere kitap çıkarmak sadece kitabın basılması değil, birçok farklı sürecin iç içe geçtiği bir süreçtir. Bu nedenle kitap çıkarmak için tüm bu aşamaları yazarların yerine sağlayacak bir yayınevi bulmak neredeyse şarttır.

Peki, piyasada yüzlerce ve hatta binlerce yayınevi bulunurken, hangi yayınevi aracılığıyla kitap yayınlatacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Kitap bastırma maliyetleri ne kadar olacaktır? Bunlar ve benzeri birçok soru ise burada başlamaktadır. Çünkü yakın zamanda kitap bastırma maliyeti ciddi anlamda bir artış göstermiştir.

Ucuza kitap çıkarmak

Kitap çıkarmak istiyorum diyorsanız Loti Kitap üzerinden uygun fiyatlarla kitap çıkarmanız mümkün. Hem hızlı ve seri üretim hem de geliştirmiş olduğu butik yayıncılık sistemiyle düşük maliyetlerle Loti Kitap yazarların ve yazar adaylarının yol arkadaşlığına hazır.

Bizimle iletişime geçmek için iletişim sayfamızı ya da Whatsapp hattımızı kullanabilirsiniz.

Kategoriler: Blog

Whatsapp'tan Ulaş!