Kitabımı yayınlatmak istiyorum ne yapmalıyım? Kitap yayınlatmak istiyorum, kitap bastırmak istiyorum diyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Kitabımı yayınlatmak istiyorum
Kitabımı yayınlatmak istiyorum ne yapmalıyım sorusu her yazar adayının yanıtını merak ettiği soruların başında gelmektedir. Uzun uğraşlar ve büyük emekler sonucu kaleme alınan eserin yayınlanması ve okurlarla buluşması her yazarın en büyük hayali ve hakkıdır. Kitap yazmak kadar kitabı yayınlatmak da ayrı bir sabır gerektiren ve uğraştıran süreçtir. Çoğunlukla yazar adayları bu süreçte pes etmekte ve kitaplarını yayınlatmaktan vazgeçmektedir.
Kitap yayınlatmak için yapılması gereken farklı farklı aşamalar vardır. Bu aşamalara geçmeden önce kitap yayınlatmanın ne olduğunu iyi kavramak gerekmektedir. Kısaca tanımlayacak olursak, kitap yayınlatmak kaleme alınan bir eserin basılı ya da elektronik bir ortamda kitap formuna sokularak ücretli ya da ücretsiz bir şekilde okurlara ulaşmasını sağlamaktır. Kitabımı yayınlatmak istiyorum diyen yazar adayları için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şöyledir:
- Kitabınızın e-kitap olarak tasarlanıp e-kitap satış platformlarında satışa açılması
- Kitabınızın self-publishing yöntemleri ile basılması ve yayınlanması
- Kitabınızı bizzat kendiniz matbaada bastırıp yayınlamanız
- Bir yayınevi ile anlaşma yaparak kitabınızın yayınlanmasının sağlanması
Görüldüğü üzere kaleme aldığınız eseri yayınlamak için farklı farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri kısaca açıklayacak olursak; kitabınızın e-kitap olarak yayınlanması en az zahmet gerektiren durumdur. Bir grafik tasarımcıyla anlaşarak kitabınızın kapak çalışmasını ve epub formatında dizgisini yaptırdıktan sonra Google Play Books ya da Kobo gibi platformlarda satışa açabilirsiniz. Ancak burada kitap sadece e-kitap olacaktır. Ayrıca resmi ISBN numarası olmadığı için resmi olarak da kitap sayılmayacaktır. Diğer yöntem olan self-publishing yöntemini iki türlü sağlayabilirsiniz. Birincisi Amazon’un sistemidir. Kitaplar anlık olarak üretilmekte ve sipariş üzerine basılmaktadır. Fakat bu sistemin henüz Türkçe dil desteği bulunmamaktadır. İkincisi ise Kitapyurdu KDY sistemidir. Bu sistemle Türkçe kitaplarınızı kendi kendinize rahatlıkla yayınlayabilir ve Kitapyurdu üzerinden satışa açabilirsiniz. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken, eserin tüm baskı dosyaları, kapak çalışması, dizgi gibi ön hazırlıklarını yapmanız ya da bir grafik tasarımcıya yaptırmanız gerektiğidir. Ayrıca kitabınız sadece Kitapyurdu sitesinde olacaktır.
Kitap yayınlatmak istiyorum
Kitabımı yayınlatmak istiyorum diyenler için üçüncü yöntem ise kitabınızı bir matbaa ile anlaşarak kendinizin bastırması ve yayınlamasıdır. Bu durum ise iş yükünü bir hayli arttıracaktır. En baştan itibaren kapak çalışması, dizgi (mizanpaj) çalışmalarının yapılması ve baskı dosyalarının hazırlanması gerekmektedir. Buna ek olarak Kültür Bakanlığı’ndan izin alınarak ISBN numarası ve bandrol alınması şarttır. Bu işlemlerin ardından kitabınızı bastırabilirsiniz. Ancak işlemler sadece bastırmakla bitmez. Basılan kitapları önce bir depo gibi bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında da kitap satış sitelerinde satışa açılması için müracaatlarda bulunmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra dağıtımcılarla da anlaşma yaparak kitabınızın dağıtımını takip etmeniz ve sürekli olarak kargolama ve lojistik işleriyle uğraşmanız şarttır. Bu durum ise çok fazla maliyetli ve uğraştırıcı bir süreçtir.
Kitap yayınlatmak istiyorum diyorsanız en pratik yol hiç şüphesiz ki bir yayınevi ile anlaşma yaparak kitabınızın yayımlanmasını sağlamaktır. Yayınevi ile yapacağınız tek işlem kitabınızın yayınlanması için bir sözleşme yapmak olacaktır. Bunun dışındaki az önce anlatılan tüm süreçleri yayınevleri sizin adınıza takip edecektir. Size sadece kitabınızın tanıtımlarını yapmak kalacaktır. Yayınevlerinin kitapları yayınlaması ise iki türlü olmaktadır. Birincisi tüm basım maliyetlerini yayınevi üstlenmektedir. Fakat yakın zamanlarda aşırı derecede artan kağıt ve basım maliyetleri nedeniyle birçok yayınevi yeni kitaplar konusunda bir hayli seçici davranmakta ve doğal olarak belirli bir adetin üzerinde kesin satacağını düşündükleri kitaplara şans vermektedir. İkincisi ise basım maliyetlerini yazarların üstlendiği yöntemdir. Yakın zamanda birçok yayınevi ilk baskılar için bu yöntemi benimsemek zorunda kalmışlardır. Burada da kitabın ön hazırlık, kağıt, basım ve diğer lojistik giderleri gibi kitap bastırma maliyeti yazarlarca karşılanmakta ve kitaplar okurlarla buluşmaktadır. Ofset baskılı sistemde kitaplar en az bin adet, iki bin adet basıldığı için de bin adetlik kitabın tüm basım maliyetleri yazarlar açısından zorlayıcı bir maliyet olabilmektedir.
Fakat Loti Kitap butik yayıncılık sistemiyle düşük maliyetlerle kitap yayınlatmak mümkün!
Düşük maliyetlerle kitap yayınlatmak
Kitabımı yayınlatmak istiyorum diyen yazarlar için en pratik ve düşük maliyetli sistemlerden birisi Loti Kitap butik yayıncılık sistemidir. Kitapların diğer sistemdeki en az bin adet iki bin adet gibi basılması şart değildir. Belirli bir adetlik üretimlerden sonra kitaplar anlık olarak sipariş üzerine baskı sistemiyle üretilmekte ve yazarlar büyük bir yükten kurtulmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak ve kitap yayınlatmak için bizimle iletişim sayfamızdan ya da Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.