Auguste Comte kimdir? Auguste Comte hayatı, biyografisi ve eserleri nelerdir? Auguste Comte ne zaman yaşamıştır? Loti Kitap ekibi olarak sizler için sosyolojinin kurucusu olarak bilinen Auguste Comte hakkında araştırmalar yaptık.
Auguste Comte kimdir?
1798’de Fransa’da doğan Auguste Comte sosyolojinin kurucu babası olarak bilinir. Sosyolojinin diğer bilimlerden üstün ve değerli olduğunu savunur. Bu düşüncelerinde Saint Simon‘dan etkilenmiştir. Sosyolojinin yanında; felsefedeki pozitif düşünceler, kimya, gökbilim ve fizik ile de uğraşmış, çalışmalar yapmıştır. Comte 5 Eylül 1857 tarihinde mide kanseri nedeniyle hayata veda etmiştir.
Fransız sosyolog, yaşadığı dönemde altı bilim dalı olduğunu savunmuştur: astronomi, matematik, kimya, fizik, sosyoloji, fizyoloji. Sosyolojinin neden bilim olmadığını sorgulayıp sosyolojinin temellerini atmıştır. Sosyolojinin statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrıldığını savunmuştur.
Fransa’da kargaşanın olduğu zamanlarda yaşamıştır. Özgürlükçü ve cumhuriyetçi bir anlayışa sahiptir, Katolik Kilisesine ve krallığa karşı çıkmıştır.
Auguste Comte pozitivizm ile tüm toplumların modernleşebileceğini savunarak buna inanmıştır.
Auguste Comte hayatı
Auguste Comte 19 Ocak 1798 yılında Fransa’nın Montpellier kentinde Katolik bir ailenin üç çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Tam adı Isidore Marie Auguste François Xavier Comte’dır. Babası vergi dairesinde bir memur, annesi ise ev hanımıydı. Oldukça zayıf yapılı bir çocuktu. Küçük yaşlarından itibaren mide ve göz rahatsızlıklarıyla uğraştı. 9 yaşında ortaokula başlayan Auguste Comte, 16 yaşında Paris Politeknik okuluna girdi.
Napolyon Bonapart Elbe Adasına kaçtığı dönem, onu hiç sevmediği halde Paris’in işgallerden kurtarılması amacıyla savaşa giden öğrencilerin arasına katıldı. Geceleri okuldan kaçıp Paris sokaklarında dolaşması, okul yönetimine yönelik bazı olumsuz davranışları nedeniyle polis gözetiminde Montpollier’e gönderildi. Okulu da Cumhuriyetçi eğilimlileri nedeniyle, yönetim tarafından kapatıldı.
“Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir, fakat üzerinde çalışmamız gereken her şey de gelecektir.”
Sosyoloji terimini ilk kullanan kişidir. Pozitivizmin de kurucusudur. Sosyolojiye ilk olarak sosyal fizik adını vermiştir. Toplumun ve toplumsal olayların bilimsel yöntemlerle incelenebileceğini savunmuştur. Biyolojinin organik bütünlüğü savunmasından dolayı sosyoloji ile benzerlik gösterdiğini söylemiştir.
Auguste Comte eserleri
Yazarın eserlerinden bazıları şunlardır:
- Pozitif Felsefeye Giriş
- Pozitivizmin İlmihali
- Pozitif Felsefe Kursları
- İslamiyet Ve Pozitivizm
Auguste Comte’un üç yasası
Comte, sebep ve sonuçların gerekliliğini savunmuştur. “Tarihi Toplumsal Evre” anlayışını “Üç Aşama Yasası” ile açıklamıştır.
Teolojik evre: Fenomenlerin tanrısal ve manevi nedenlerle açıklandığı evredir. İnsanların tüm olan biteni din ile açıkladığı bu dönem Orta Çağa kadar uzanır.
Metafizik evre: 1789’a kadar süren bu dönemde olayların oluşu soyut nedenlerle açıklanır.
Pozitif evre: Bu evrede insan sadece gözlemlenebilir olanla ilgilenir. Comte’a göre bu evre insan düşüncesinin en yüksek basamağıdır. Comte bu süreci bir insanın çocukluktan yetişkinliğe geçiş aşamalarına benzetir.
“Pozitivizm nedenlerle uğraşmaz ama nasılları iyi bilir”
Comte, Fransız toplumunun o dönem pozitif evrede olduğunu ve geçmişten koparak bugün yeni bir düzenin içinde olduğunu savunur.